Υπεύθυνος για την επιστημονική καθοδήγηση, την εποπτεία και την ψυχοπαιδαγωγική υποστήριξη σε όλες τις εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις και διαδικασίες του Ινστιτούτου μας είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής Δρ. Βασίλης Σακκάς, Σύμβουλος Μάθησης, Επικοινωνίας και Συμπεριφοράς.


Ο Βασίλης Σακκάς είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας με ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες και τα προβλήματα των παιδιών, Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής, με μετεκπαιδεύσεις και πολύχρονη εμπειρία στην Αγωγή και την Ειδική Αγωγή, Κοινωνιολόγος, πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Σ.Ε.Κ. του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ και Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών-Μ.Δ.Δ.Ε., του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), διδάσκοντας μαθήματα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής, Μαθησιακών Δυσκολιών, Αντισταθμιστικής Αγωγής, Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, Επικοινωνίας και Έρευνας. Έχει πλούσιο επιστημονικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο.


Εκτός από την πολυετή θητεία του σε δημόσια δημοτικά σχολεία και Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, διετέλεσε Διευθυντής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας (των 320 περίπου σχολικών μονάδων στους 8 Δήμους της Δυτικής Αθήνας), Διευθυντής στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αιγάλεω και επιμορφωτής στην Εισαγωγική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕΚ).


Έχει διδάξει επίσης σε προγράμματα αλφαβητισμού τσιγγάνων, ενηλίκων και παιδιών της Λαϊκής Επιμόρφωσης, στη Σχολή Εκπαίδευσης Ανωτέρων κατασκηνωτικών Στελεχών του Κ.Κ.Ο.Ν. (Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας), στο ΙΕΚΕΚ (Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Συνοδών ΑμΕΑ), στο Ι.Ε.Κ. Περιστερίου, στο Ι.Ε.Κ. του Ε.Κ.Α.Β., στο Κ.Ε.Κ. Χαϊδαρίου κ.ά.


Έχει διατελέσει Συντονιστής (Αρχηγός) σε κατασκηνώσεις παιδιών σχολικής και προεφηβικής ηλικίας και σε κατασκηνωτικά προγράμματα ατόμων με ειδικές ανάγκες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.


Ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική και έχει εκθέσει έργα ζωγραφικής σε δυο ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές. Ασχολείται επίσης με την ποίηση και γενικότερα τη λογοτεχνία, έχει εκδώσει ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις "Παπαζήση" το 1997 με τίτλο: "Άνοιξη και Χειμώνας ή επειδή αγαπώ ακόμα…" και έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έχει συγγράψει θεατρικά έργα και επιμελήθηκε παραστάσεις.


Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες επιστημονικής, κοινωνικής και πολιτιστικής θεματολογίας και έχει κάνει εισηγήσεις για εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, παιδαγωγικά, ερευνητικά και κοινωνικά θέματα. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα του σε βιβλία και περιοδικά επιστημονικού, πολιτιστικού και λογοτεχνικού περιεχομένου καθώς και σε εφημερίδες.


Βιβλία που κυκλοφόρησαν:

 • «Μαθησιακές Δυσκολίες και Οικογένεια» (εκδόσεις Ατραπός, Αθήνα, 2002)
 • «ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» (εκδόσεις Ατραπός, επιμέλεια, Αθήνα, 2005)
 • «ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 2004» (εκδόσεις Ατραπός, επιμέλεια, Αθήνα, 2005)
 • «ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ», εκδόσεις Ατραπός, Αθήνα, 2004)
 • «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ», σχολικό βοήθημα (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, Αθήνα, 2006)

Κυκλοφόρησαν επίσης τα:

 • «Απλά Μαθήματα Κοινωνικής Ψυχολογίας», (βοήθημα για σπουδαστές ΙΕΚ, ΚΕΚ κ.ά., Αθήνα, 2001)
 • «Ζητήματα οργάνωσης και Διοίκησης της εκπαίδευσης και Θέματα Λειτουργίας Σχολείων», (βοήθημα για επιμορφούμενους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, Αθήνα, 2002)
 • «Σημειώσεις Κοινωνικής Ψυχολογίας», (βοήθημα για τους Μετεκπαιδευομένους Εκπαιδευτικούς στο Μ.Δ.Δ.Ε. του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα, 2003)
 • «Κατασκηνώσεις Ατόμων με Ειδικές (διαφορετικές) Ανάγκες» (Αθήνα, 2000)
 • «Ο ρόλος και το έργο του εκπαιδευτικού» (Αθήνα, 2000)
 • «Η αμαρτία των ζώων» (παραμύθι και θεατρικό για παιδιά, Αθήνα 2001)
 • «Ελληνική Μυθολογία –Θεογονία» (θεατρικό έργο, Αθήνα, 2002)

Καθώς και πολλά άρθρα σε επιστημονικές και άλλες εκδόσεις.


Για την ανιδιοτελή επιστημονική και κοινωνική προσφορά του έχει δεχθεί επίσημες ευχαριστίες από το Σύλλογο «Το Χαμόγελο του παιδιού», από Συλλόγους Γονέων, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.Μ.Ε.Α.), από την Πρόεδρο της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος, από την Πρόεδρο του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», από την Υγειονομική Σχολή Αθηνών, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων κ.ά.


Συνεχίζει να δραστηριοποιείται εκτός από την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση της ομάδας του «Εξελίσσειν», επιμορφώνοντας εκπαιδευτικούς, ειδικούς και γονείς, διδάσκοντας στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο Περιστερίου και όπου αλλού καλείται και ταυτόχρονα συνεχίζει τη συγγραφή και τις άλλες του δραστηριότητες.